Știm unde să ne uităm când vrem să le verificăm telefoanele copiilor?

30 apr. 2018

Potrivit unui studiu recent, 75% dintre părinți au recunoscut că se uită pe telefoanele propriilor copii pentru a le verifica istoricul online și 70% cred că aceștia sunt mai bine informați despre tehnologie decât ei.

Studiul a fost efectuat de către ParentWise pe un eșantion de 2.000 de părinți americani cu copii de vârstă școlară.

intimitate

Mama mea avea un ochi la ceafă. Un ochi care bătea la zeci de km distanță. Vedea toate boacănele pe care le făceam în curte la bunici. Nici nu apuca să intre bine pe poartă că și începea să mi le înșire una câte una. Apoi mă îmbrățișa. Mă lua în brațe și-i mulțumea lui Dumnezeu că sunt întreg. Abia acum, când duc seara la culcare o energizată nivel maxim, înțeleg zâmbetul ei discret din acele clipe. Pe de o parte mă certa pentru fiecare boacănă în parte, dar pe de altă parte era conștientă de faptul că acele boacăne minore mă vor ajuta pe viitor să evit altele mult mai grave. Atât timp cât juliturile din coate și genunchi erau minore totul se uita până dimineață. Când se mai lăsa cu câte un geam spart dura câteva zile.

Copiii din ziua de astăzi au parte și de un maidan modern de joacă. Lipsa copiilor de vârste apropiate și a spațiilor de joacă din jurul casei îi împing către maidanul online. Ca părinți, ne batem cu pumnii în piept vizavi de timpul pe care copiii noștri îl petrec pe internet, dar nu facem mai nimic pentru a le oferi alternative offline. Dacă ies în fața blocului și reușesc să se adune de-un șotron începem să strigăm la ei de la geamuri. Geamuri cu un nivel ridicat de izolație fonică. Dacă îi ducem într-un parc, la locurile special amenajete pentru copii, constatăm rapid că sunt prea multe zone cu risc ridicat – ba lipsește un șurub, ba este un ciot de fier, ba un lanț este legat cu sârmă, ba sunt cioburi pe jos. Am întâlnit puține locuri unde am avut curajul să o supraveghez de la distanță.

Cum maidanul principal s-a mutat pe net, ochiul de la ceafă al părinților a fost nevoit să se adapteze și el.

Cu ajutorul unui dispozitiv top – secret el reușește să culeagă informații de pe toate aplicațiile instalate pe smartphone-urile copiilor. Vede tot. Reușește să treacă de toate filtrele impuse de programele de protecție a datelor cu caracter personal. Reușește să identifice cu ușurință toate conturile paralele configurate pe rețelele de socializare și să pună cap la cap informațiile culese din discuțiile cu alte conturi paralele.

Părinții noștri dormeau liniștiți dacă cunoșteau personal toți copiii de pe câteva străzi din jur și verișorii / verișoarele acestora care mai veneau în vizită în vacanță. Cu ajutorul acestui ochi magic noi reușim să dormim liniștiți chiar dacă suntem nevoiți să monitorizăm non stop o listă de copii net superioară. Pe adulții care se dau drept copii îi identificăm cu ușurință și îi raportăm autorităților.

Există o singură problemă – copiilor din ziua de astăzi le-a fost luat Moș Crăciun, le-a fost luată Ileana Ileana Cosânzeana, le-a fost luat Făt Frumos, le-au fost luate zânele. Le-am luat magia și i-am învățat de mici cum să identifice manipularea. In aceste condiții, cum am vrea să mai creadă în ochiul magic de la ceafă?

Ei nu sunt naivi cum am fost noi. Le-am distrus copilăria. Am vrut să renunțe mai repede la copilărie pentru a ne fi viața de părinte mai ușoară – a se citi pentru a ne rămâne timp de irosit pe net.

Ne convine sau nu, a cam sosit momentul să recunoaștem că ochiul de la ceafă a rămas în continuare singurul nostru aliat. Acel ochi magic bazat pe cunoașterea propriului copil și pe încredere reciprocă.

Sunt foarte puțini părinți care știu unde să se uite pe telefoanele copiilor și cum să le configureze alerte ascunse. Nici ei nu dorm liniștiți. Sunt nopți în care nu-i ia somnul pentru că anturajul acestor copii provine din rândul unor familii cu același nivel tech ridicat. Așchia nu sare departe de trunchi. Când mergem în vizită la prieteni, fac schimb de aplicații în timp ce noi discutăm despre ce mai e nou prin online.

Ce pot face pentru a mi se respecta intimitatea?

In ultimele zile văd că se discută din ce în ce mai deschis despre GDPR. Pe când și primele discuții despre dreptul copiilor la intimitate față de proprii părinți? Ni se zbate vena de la tâmplă imediat ce suntem avertizați că cineva colectează date despre noi în scopuri doar de ei știute, dar când vine vorba de propriul copil considerăm că avem tot dreptul să intrăm cu bocancii plini de noroi în intimitatea lui. Vrem să știm totul. Cu cine a vorbit. Ce a vorbit. De ce a vorbit. Când a vorbit. Totul. Doar suntem părinți. Atitudinea noastră se bazează pe dragoste, pe iubire, pe protecție.

Increderea este una dintre bucățile principale de stâncă de la temelia relației părinte – copil. In loc să vă bateți capul cu cine mai știe ce sisteme de monitorizare și restricție online sfatul meu este să vă concentrați zilnic atenția pe dezvoltarea încrederii.

Digital parenting

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Câți dintre voi le-ați smuls copiilor seara tabletele / smartphone-urile din mâini și i-ați trimis cu forța la culcare? Într-o perioadă în care nici noi,…

Dacă tot susții că vrei să-ți protejezi familia de dependența de telefon, de ce le arăți copiilor înregistrări video pe telefon? Când ești la masă…

Neputința școlii tradiționale de ași continua activitatea în clasă, față în față, a determinat-o să se mute în online și să-și spună „școală online”. Doar…

Am început să evit discuțiile despre școala online vs școala tradițională, dezamăgit de incapacitatea părinților de a înțelege că adevărata problemă este programa depășită și…

Dintre toate metehnele pe care mi le-a scos Providența în cale cel mai tare am detestat jumătățile de măsură. Pe cele datorate lipsei de educație…

Înainte să ridicați tonul la copii când stau pe net mai mult decât ați prefera, uitați-vă în oglindă și întrebați-vă dacă voi ați spus STOP…

Astăzi, pentru a respecta legea federală privind confidențialitatea copiilor, au fost activate restricții majore asupra canalelor de YouTube destinate copiilor. Impactul canalelor de YouTube destinate…

În spatele unor prieteni de acceași vârstă, cu aceleași frustrări și cu acceași dorință de a muta munții din loc pot să existe comercianți profesioniști…

Diferența dintre cele două tipuri de autism este următoarea: în cazul copiilor cu autism „clasic” e vorba de leziuni ireversibile la nivel cerebral (tulburări metabolice,…

A-i trimite pe adolescenți la culcare doar pentru că dorm găinile de câteva ore, nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Săptămâna trecută, o mămică…

Creșterea copiilor a fost întotdeauna o provocare pentru părinți. Ne-a obligat să ne adaptăm pe tot parcursul timpului și pe tot globul. Am observat că…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!