Temelia dezvoltării personale este construită în familie de către părinți

11 mart. 2019

Toată literatura despre dezvoltare personală este precedată de amintirile din copilărie. Cum procedau părinții noștri când greșeam? Ne amenințau sau ne încurajau?

dezvoltare personala

Dezvoltarea personală este un zid. Mai subțire sau mai gros. Mai scund sau mai înalt. Mai șubred sau mai rezistent. Este un zid pe care fiecare dintre noi ne încurcăm pentru a ne lua zborul. Diferențele sunt datorate informațiilor acumulate și propriilor experiențe.

Acest zid, ca orice zid, are o temelie. O temelie care-i oferă stabilitate în vremuri tulburi. Cum putem întări copiilor noștri această temelie? Simplu. Oferindu-le încă din copilărie amintiri pozitive atunci când greșesc.

În lipsa unei temelii puternice, mai târziu, când vor frecventa medii în care se discută despre dezvoltarea personală, vor începe să-și adapteze fel și fel de mijloace suplimentare de îmbunătățire a stabilității.

Cum putem construi prin joc o temelie puternică

Eu pornesc de la premiza că fiecare joc este o facilitate oferită de Providență pentru a învăța ceva nou și nu de a testa cine mai știe ce. Îi urmăresc evoluția. Chiar dacă mi-aș dori ca fiecare mișcare a micuței mele energizate să fie la nivelul așteptărilor mele exagerate nu încep să-i explic, la prima greșeală, cât de dură este viața. Îi sunt alături și o încurajez să continue cu mai multă atenție.

De exemplu, i-am arătat că și agrafele de hârtie pot pluti. Am încurajat-o să încerce fără să-i explic toate detaliile. I-am respectat dreptul de a le descoperi singură. Cum credeți că am procedat când unele agrafe au ajuns pe fundul farfuriei? Cu calm, am încurajat-o să meargă mai departe.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…