Uitați-vă în ochii copiilor voștri și întrebați-i cât de activi sunteți

12 apr. 2019

Câți dintre voi rămâneți activi și în prezența propriilor copii?

De fiecare dată când vă mănâncă în palmă să le limitați accesul la internet, priviți-i în ochi și întrebați-i dacă vă consideră un părinte activ. Ei nu au nici o vină că cei mai mulți dintre noi am trecut prin jocurile copilăriei precum gâsca prin apă și nu s-a prins de noi nimic despre responsabilitate. Ei ne urmăresc mișcările și ne analizează fiecare decizie urmând regulile preluate de la noi și exersate în lumea lor miniaturală.

parinti activi

Întrebați-i ce părere au despre voi! Vă consideră o persoană activă sau o persoană care pierde timpul pe telefon sau la televizor? Veți rămâne surprinși de răspunsurile primite.

Câteva sfaturi:

  • când ajungeți seara acasă, după o zi epuizantă, enumerați o mică parte din activitățile din timpul zilei chiar dacă cei mici nu sunt în preajmă; fiți siguri că sunt atenți la ce discutați;
  • încercați să implicați toți membrii familiei în activitățile casnice – curățenie, activități în curte sau grădină etc.;
  • rugați-i să vă aducă diverse obiecte când meșteriți ceva prin casă și explicați-le cu răbdare ce faceți chiar dacă timpul alocat activității respective se dublează – curiozitatea fireasca a copiilor este uluitoare
  • întrebați-i dacă vor să vă abateți din drum pentru a le cumpăra ceva – o prăjitură, o pompă pentru bicicletă, mâncare pentru animalul lor de companie etc
  • spuneți-le ce faceți când stați pe net – căutați o ofertă mai bună pentru vacanța din vară, învățați cum să îngrijiți gazonul, etc
  • când îi duceți la o activitate extrașcolară și sunteți nevoiți să așteptați câteva ore evitați să vă vadă la ieșire butonând pe telefon – puneți telefonul în buzunar cu câteva minute înainte de terminarea programului;
  • rugați-i să vă însoțească când mergeți la vecinul de alături pentru a-l ruga să vă ajute să mutați un dulap de pe un perete pe altul
  • implicați-i în activități comune, în care fiecare membru al familiei este responsabil pentru o anumită etapă
  • puneți-vă o carte în geanta lor de joacă – când ieșiți în parc și se joacă cu alți copii este de preferat să vă vadă citind o carte tipărită, nu butonând la telefon.

Bucurați-vă de timpul petrecut cu copiii voștri și rețineți faptul că au nevoie de timp pentru a învăța. Și de exemplul nostru. Cel mai apropiat exemplu.

Digital parenting

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Câți dintre voi le-ați smuls copiilor seara tabletele / smartphone-urile din mâini și i-ați trimis cu forța la culcare? Într-o perioadă în care nici noi,…

Dacă tot susții că vrei să-ți protejezi familia de dependența de telefon, de ce le arăți copiilor înregistrări video pe telefon? Când ești la masă…

Neputința școlii tradiționale de ași continua activitatea în clasă, față în față, a determinat-o să se mute în online și să-și spună „școală online”. Doar…

Am început să evit discuțiile despre școala online vs școala tradițională, dezamăgit de incapacitatea părinților de a înțelege că adevărata problemă este programa depășită și…

Dintre toate metehnele pe care mi le-a scos Providența în cale cel mai tare am detestat jumătățile de măsură. Pe cele datorate lipsei de educație…

Înainte să ridicați tonul la copii când stau pe net mai mult decât ați prefera, uitați-vă în oglindă și întrebați-vă dacă voi ați spus STOP…

Astăzi, pentru a respecta legea federală privind confidențialitatea copiilor, au fost activate restricții majore asupra canalelor de YouTube destinate copiilor. Impactul canalelor de YouTube destinate…

În spatele unor prieteni de acceași vârstă, cu aceleași frustrări și cu acceași dorință de a muta munții din loc pot să existe comercianți profesioniști…

Diferența dintre cele două tipuri de autism este următoarea: în cazul copiilor cu autism „clasic” e vorba de leziuni ireversibile la nivel cerebral (tulburări metabolice,…

A-i trimite pe adolescenți la culcare doar pentru că dorm găinile de câteva ore, nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Săptămâna trecută, o mămică…

Creșterea copiilor a fost întotdeauna o provocare pentru părinți. Ne-a obligat să ne adaptăm pe tot parcursul timpului și pe tot globul. Am observat că…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!