Voi până la ce oră vă lăsați copii să se joace seara afară în vacanță?

10 aug. 2017

Dacă tot este vacanță, am și eu o întrebare pentru părinții care-și cheamă seara copiii în casă: la ce oră îi trimiteți în camera lor ca să stea pe internet?

Pe vremea mea … Hai că încep să mă simt bătrân cu propriile cuvinte. Pe vremea mea făceam o echipă pentru orice sport doar cu ceilalți copii de pe scara unde locuiam. De la fotbal, hoții și vardiștii și până la celebrele bătălii cu bulgări de zăpadă din timpul iernii. Ne făceam bulgări de zăpadă câteva zile la rând în spatele pereților din gheață (zăpadă bătătorită și udată în fiecare seară). La ora negociată de către șefii de trib începeam lupta. Pensionarii erau rugați să-și bage dopurile în urechi. Dacă s-ar fi nimerit prin zonă răposatul regizor Sergiu Florin Nicolaescu cu siguranță ar fi făcut Pistruiatul 2. Nimeni nu avea voie să abandoneze lupta. Scuze joaca. Nici cei care mai nimereau câte un bulgăre cu piatră în interior. Nu era voie să folosim așa ceva, dar … eram copii de români. Legea-i lege doar când este respectată de la fiul de muncitor până la cel de inginer.

dependenta internet

Seara, când începeau părinții să ne strige de pe la balcoane mai ceva ca popa la pomelnicele de vii, ne vedeai cum uitam de dușmania dintre scări și începeam să ne scuturăm gecile unii la alții. Cel mai greu erau de frații mai mari care căutau de fiecare dată câte o mănușă pierdută prin zăpadă. Băăăăăăă, ți-am spus să ai grijă de ele. Ti le-am și legat de gât ca la vaci și tot le-ai pierdut. Vrei să iau iar bătaie din cauza ta? Mâine cu ce mai ieși afară? Vrei să stăm în casă ca mucoșii? Si dăi și caută. Si dăi și caută. Până le găseam.

Sau serile în care stăteam pe terenul de sport al școlii și ne jucam până la primul gol. Eram câte trei – patru echipe în fiecare seară. Cine primea gol trecea pe margine și intra altă echipă. Nu schimbam jucătorii. Schimbam echipele. Scorul nu trecea niciodată de 1 – 0. Vara, pe caniculă, ziua dormeam și noaptea băteam mingea. Când era lună plină aveam și nocturnă.

Sunt alte vremuri. Se impune un nou mod de gândire.

Sunt alte vremuri. Copii mai puțini. Un cult al individualismului promovat discret în unele familii. Tehnologie avansată de jur împrejur. Se impune un nou mod de gândire. Un mod de gândire adaptat la prezent. Dacă părinții noștri ne strigau de câteva ori până le răspundeam noi suntem nevoiți să mergem cu ei până într-un loc unde știm că mai putem găsi și alți copii dispuși să se joace și cu ai noștri. Noi nu ne adunăm copiii din mijlocul copiilor. Noi îi ducem la copii. Când întâlnim un copil prin vecini nu știm cum să mai facem ca să ne împrietenim cu părinții lui. Să se cunoască cei mici. Să-și împartă jucăriile. Să se joace împreună. Renunțăm și la meci dacă este cazul. Oricum este un campionat extern. Copilul e pe primul loc. Strigăm după el ca să intre în casă? Doamne ferește! Ce bucuroși suntem când are și el cu cine să se joace afară.

Cei care au copii puțin mai mari au și provocări pe măsură. Să-i lase afară să se joace după ce întunecă sau să-i cheme în casă, să-i trimită la duș și apoi la culcare? Care culcare? Sunt în vacanță. Dacă se duc în cameră intră pe net și dimineața se trezesc cu ochii cât cepele. Ce alegem? Afară cu copiii sau în cameră cu copiii pe internet?

Am început să fiu atent la părinții care-și amenință copiii cu interzicerea accesului la internet. Fără internet câteva zile! Buuun. Dar ce pot face ei cât e ziua de lungă? Să stea cuminți în fotoliu și să se uite la bonă cum vorbește la telefon? Ii chemăm în cameră la 21,00 dar ce le oferim în schimb? Lăsați-mă cu răspunsuri educative – cărți, desen, muzică etc. Am spus că sunt în vacanță. Vouă vă place când vă sună șefii de câteva ori pe zi când sunteți în concediu?

Uneori am senzația că nici nu-și dau seama că ei sunt cei care-și împing copiii către dependența de internet. In loc să-i lase să se joace afară cât vor îi cheamă în casă și-i trimit în cameră să-și continue discuția pe Facebook. Repet, acest articol este pentru perioada vacanței. Când pot dormi a doua zi cât vor.

Digital parenting

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Câți dintre voi le-ați smuls copiilor seara tabletele / smartphone-urile din mâini și i-ați trimis cu forța la culcare? Într-o perioadă în care nici noi,…

Dacă tot susții că vrei să-ți protejezi familia de dependența de telefon, de ce le arăți copiilor înregistrări video pe telefon? Când ești la masă…

Neputința școlii tradiționale de ași continua activitatea în clasă, față în față, a determinat-o să se mute în online și să-și spună „școală online”. Doar…

Am început să evit discuțiile despre școala online vs școala tradițională, dezamăgit de incapacitatea părinților de a înțelege că adevărata problemă este programa depășită și…

Dintre toate metehnele pe care mi le-a scos Providența în cale cel mai tare am detestat jumătățile de măsură. Pe cele datorate lipsei de educație…

Înainte să ridicați tonul la copii când stau pe net mai mult decât ați prefera, uitați-vă în oglindă și întrebați-vă dacă voi ați spus STOP…

Astăzi, pentru a respecta legea federală privind confidențialitatea copiilor, au fost activate restricții majore asupra canalelor de YouTube destinate copiilor. Impactul canalelor de YouTube destinate…

În spatele unor prieteni de acceași vârstă, cu aceleași frustrări și cu acceași dorință de a muta munții din loc pot să existe comercianți profesioniști…

Diferența dintre cele două tipuri de autism este următoarea: în cazul copiilor cu autism „clasic” e vorba de leziuni ireversibile la nivel cerebral (tulburări metabolice,…

A-i trimite pe adolescenți la culcare doar pentru că dorm găinile de câteva ore, nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Săptămâna trecută, o mămică…

Creșterea copiilor a fost întotdeauna o provocare pentru părinți. Ne-a obligat să ne adaptăm pe tot parcursul timpului și pe tot globul. Am observat că…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Discută cu un psiholog!