De ce copiii care au acces la televizor și tabletă vorbesc mai târziu

Inainte să citiți acest articol, vă rog să vă gândiți încă de două ori la ce anume v-a motivat să poposiți aici. Vreți să știți de ce televizorul și tableta nu sunt recomandate copiilor care știu să vorbească, pot să vorbească, dar nu vor să vorbească?

Hai să nu mă joc cu nervii voștri. Dacă tot ați ajuns până aici, bănuiesc că sunteți părinți cu nervii întinși la maxim. Sunteți părinți cărora le pasă de proprii copii. Altfel, ați fi dat click pe 10 motive pentru care un azil de bătrâni este sponsorul oficial al echipei naționale de fotbal a României sau pe 15 secrete dezvăluite de către femei de succes.

Adevărul este că m-am folosit de preconcepția voastră ca să vă ademenesc aici. Voi chiar credeți că televizorul și tableta v-au stricat copiii. Ați dat click doar ca să găsiți o confimare. Ați dat click ca să vă completați lista cu 10 motive pentru care internetul este vinovat pentru faptul că pruncii voștri nu vorbesc, chiar dacă știu și pot. Am profitat. Recunosc. Stiți de ce? Pentru că îmi pasă de copiii voștri. Pentru că vreau să vă ajut să vorbiți cu ei.

Vreți să vorbiți cu copiii voștri?

copii vorbesc mai târziuDaa?!?! Bun. Când ați discutat ultima dată cu ei? Când ați ținut cont ultima dată de dorința lor? De ce nu vorbesc? Pentru că nu v-au văzut și nu v-au auzit vorbind în jurul lor. Sau pentru că au ajuns la concluzia că faceți întotdeauna doar ce vreți voi indiferent de ce spun ei. Refuzul de a vorbi nu are legătură cu televizorul sau cu mediul online. Astfel de cazuri au fost înregistrate și înainte ca acestea să fie inventate.

De-a lungul timpului am avut ocazia să discut despre acest subiect inclusiv cu câteva persoane cu diverse diplome înrămate pe perete. La final, am înțeles că în breasla lor există colegi care raportează totul la propria bulă și la bulele celor care o confirmă. Nu acceptă existența altor bule nici dacă îi pici cu ceară.

Hai să luăm o speță. O familie. Soț soție. Ambii angajați în multinaționale. Cariere. Ore suplimentare. Intre două delegații ea rămâne însărcinată. Veselie. Bucurie. Scutece. Biberoane. Scâncete. Gângureli. Cariera îi carieră. Bonă. Bunici. Liniște. Doarme. Crește. Delegațiile’s lungi și dese. Discuții despre copii. Copii comparați. Cum? Al tău vorbește?!?!? Bing. Gata. Incepând de astăzi eu sunt și alfa și beta în familie! Mâine mergem la medic. Si ajungeți la un adult crescut de societate care vă explică ce se află între cele două urechi și că internetul este de vină.

Pentru ei, o familie în care ambii soți au renunțat temporar la carieră de dragul copilului este ceva de domeniul since fiction. E cea mai mare prostie! Cum adică să renunțe amândoi la cariere și să-și crească singuri copilul? Fără bonă? Fără bunici? Să stea unul dintre ei non stop cu copilul? Să discute cu el de dimineață până seara? Să meargă împreună în locuri unde oamenii vorbesc? Să-l încurajeze să-și exprime dorințele? Să conducă cu 30km/h ca să poată urmări gâștele pe marginea șanțului? Să se uite împreună la televizor sau pe tabletă?

Sunt două bule diferite. De aici provin divergențele.

Vreți să vorbiți cu copiii voștri? Vorbiți! Si vor vorbi și ei cu voi. Nu dați vina pe televizor sau pe internet pentru eșecul vostru. Vorbiți! Comunicați! Si, cel mai important, țineți cont de dorințele lor.

Când mai dați peste un articol cu 10 motive pentru care televizorul și calculatorul nu sunt recomandate copiilor care refuză să vorbească fiți atenți la două detalii: câte posturi tv are televizorul și dacă există rețele de socializare pe pc. Unele articole preluate sunt de pe vremuri care nu mai au nimic în comun cu realitatea zilelor noastre.

Acest articol este dedicat mamei mele.

Comentarii

  1. Roxana spune:

    Ce fain ai scris! Daaa, atat de importanta este comunicarea cu cei mici! Insa e mai usor sa dam vina pe televizor sau tableta … din pacate. Fiindca … atunci cand sunt mici avem impresia ca nu inteleg … insa creierul lor este atat de avid de cunoastere … si inregistreaza tot … Asa ca, vorbiti-le copiilor vostri! Puneti in cuvinte emotii, intamplari, amintiri!
    Noi suntem arhitectii creierelor copiilor nostri! ❤

  2. erhard spune:

    Virgiliu Gheorghe – Efectele televiziunii asupra mintii umane. Cititi si va lamuriti. Numai bine !

  3. Loredana spune:

    Daca parintii tai ar mai fi, tu nu ai apela la ei sa te ajute cu cresterea copilului? Pe mine m-ai pacalit cu poza si m-ai atras sa citesc acest post. Din nefericire din dorinta uneori exagerata sa le oferim copiilor si noua tot ceea ce ne dorim ajungem sa muncim prea mult si uitam sa ne bucuram de viata.

  4. Tudor spune:

    Mulțam. Ai dreptate. Contează și ce discutăm cu ei, nu doar să discutăm. Emoții, întâmplări, amintiri.

  5. Leonard Girend spune:

    Va recoomand Virgiliu Gheorghe – Efectele televiziunii asupra mintii umane. Cititi si va lamuriti.

  6. Tudor spune:

    @Loredana : da, i-aș ruga să mă ajute, dar voi ține cont și de sfatul lor – stai cu copilul tău că pierzi ce ai mai important în viață. Ei considerau un ajutor prea mare un furt al rolului de părinte – furau zâmbete, îmbrățișări, ghidușii, amintiri. Intr-o zi poate că am să-ți spun care a fost cel mai mare cadou pe care mi l-a făcut mama mea.

  7. Tudor spune:

    @Leonard Girend : micuța mea energizantă a crescut cu telecomanda de la televizor în mână și cu tableta în poală. A văzut desene animate (preferat – garda felină) și filme violente (sunt ulâte, schimbă). De pe tabletă a învățat singură culorile în engleză, câteva melodii și să sară coarda.

    Am să caut cartea respectivă. Mulțam.

  8. Lazar Nicoleta spune:

    e un articol de 2 lei, ca sa nu zic altfel.baiatul meu nu a avut acces la tableta, laptop sau tv, pana pe la 4 ani si ceva. si totusi a vorbit la 3 ani si 3 luni….de ce? eu am vb cu el foarte mult, am vb corect, nu am stalcit cuvintele …. articolele de genul asta, sunt doar pt trafic….

  9. Rusu Iuliana spune:

    Chiar daca stai cu copilul de vorba de dimineata pana seara si ii arati lucruri nu inseamna ca va vorbi mai repede. Articolul e putin axat pe un singur caz. Ritmul de dezvoltare este diferit la fiecare copil. Asa ca nu generalizati. Fetita mea stie sa numere in romana si engleza pana la 10 de la varsta de 2 ani si 7 luni. Si am o prietena a carei fetita nu sta la desene dar nu stie sa numere decat pana la 3. Desi mama ei a invatat-o sa numere nu stie. Deci depinde de la caz la caz.

    • Ioana Marin spune:

      Noi le-am permis de mici accesul la televizor și internet în intimitate (în camera lor) . Poate că ar fi fost mai bine dacă ai fi detaliat amănuntul de la sfârșit. Televiziunea a evoluat enorm alături de internet.

  10. Irina Mansour spune:

    Este o prostie Am 3 copii si 4 nepoti, toti au evoluat diferit. Unii copii merg la 1 an si jumatate, atii la 9,10 luni. asta cum se explica?Si nu uitati, multi copii au invatat limba engleza uitandu-se la desene animate.

  11. Iulian Malanca spune:

    Mare dreptate … si uneori ne minunam de ce copiii sunt „antisociali”, de ce se „inchid” in ei, de ce cauta refugiu in virtual … dar cati din cei de varsta noastra, Tudore isi pun intrebarea : Copilul meu ajuns adult va fi robot, sau om ???

  12. Leonard Girend spune:

    Oameni buni, uitam ca un copil mai are si o mostenire ereditara atat genetica cat si duhovniceasca si de aceea nu toti copiii invata sa vorbeasca la aceeasi varsta dar nu despre asta e vorba in articol. Eu am inteles articolul in felul urmator : indiferent de ritmul de invatare al copilului sau varsta lui, statul la TV, tableta, telefon, etc. afecteaza negativ dezvoltarea unor capacitati cognitive din cauza unor legaturi corticale care se creaza in creierasul lui. In general interactiunea cu o masina face omul sa devina masina, il robotizeaza. Astea sunt lucruri subtile pe care daca poti (si vrei) le vezi daca nu, zici ca sunt aberatii. TV-ul, telefoanele si tabletele ca orice alta stimulare vizuala are efect hipnotic ! Si asta la orice varsta ! Recomand Virgiliu Gheorghe – Efectele televiziunii asupra mintii umane. Dupa ce o cititi sigur nu veti mai avea aceleasi pareri !

  13. Macovei Diana spune:

    cred ca nu e cazul, ca sa le interzicem copiilor accesul pe net si la TV,dar sa fie dozat si sa fie destul de educati,sau maturi astfel incat sa culeaga informatia corecta din ele! Si mass-media e buna la ceva…!

  14. Schmitza spune:

    La noi, desi are acces si la TV si la tableta si la telefon, turuie de mama focului. Da si eu turui. Si toate le face impreuna cu mine sau taica su. Doar telefonul il mai folosesc pe post de dadaca sa pot face si eu ceva unde mi trebuie ambele maini. In rest…discutam la greu si nu folosesc tehnologia pe post de baby sitter. Decat daca tre sa fac o maioneza de exemplu 🙂

  15. Loredana spune:

    Tudor, nu vreau să stiu. Lucrurile astea tin de tine ,de voi,nu pt public. Vreau ca noi / tu sa putem oferi aceleasi lucruri copiilor/ nepotilor nostri. Au si bunicii rolul lor. Si nasii, unchii,matusile, verii. Care este, ramane pt fiecare de aflat.

  16. Alin Ticanet spune:

    Prof. Virgiliu Gheorghe Face o prezentare exhaustivă și foarte bine documentată pe acest subiect.

    Va recomand:
    – youtube.com: Efectele televiziunii și internetului asupra sănătății mentale (Virgiliu Gheorghe, 2012)
    – scribd.com: Virgiliu Gheorghe – Efectele televiziunii asupra mintii umaneşi despre creşterea copiilor în lumea de azi

  17. Alexandra Giani spune:

    Baiatul meu desi a avut acces la telefon,tableta…..a vb foarte repede.la 1 an jumate vorbea perfect forma propozitii……
    Si a invatat multe….alfabetul,culorile,sa numere,animalele….

  18. Nicoleta Evuleț spune:

    Cu televizorul mereu deschis si cu tableta uneori, recita la 2 ani poezii de Eminescu si multe inca. ( asta pt ca nu mai stiam eu ce poezii sa ii spun).

  19. Leonard Girend spune:

    Asta cu „al meu a stat si a facut cutare sau cutare si n-a avut nimic” e ca replica pe care orice fumator o arunca imediat si pe care cred ca toti ati auzit-o : „bunicu’ meu a fumat toata viata Carpati si a murit la 90 de ani asa ca nici mie nu mi se poate intampla nimic”. Se dau niste exceptii si se generalizeaza pentru ca omul sa se simta indreptatit pe un anumit subiect. Sa nu uitam ca si fumatul zeci de ani a fost prezentat ca pe ceva bun, de dorit si sanatos. Doar de cativa ani studiile demonstreaza ca e nociv si daunator. Asa si cu expunerea la media a copiilor care din fire nu au discernamant. Efectele se vor vedea in timp

  20. Stefan Buliga spune:

    Lucian Blaga nu a vorbit până la vârsta de 4 ani – fără TV, fără tableta.

    „Începuturile mele stau sub semnul unei fabuloase absenţe a cuvântului. Urmele acele tăceri iniţiale le caut însă în zadar în amintire”.

  21. Perfect adevarat. Tabletele si telefoanele sunt doar un refugiu pentru copiii neglijati, care nu au cu cine vorbi, nu sunt ascultati, intelesi, valorizati. E adevarat ca e mult mai greu sa te bati cu gadgeturile si e nevoie de mult mai multa implicare ca parinte, dar daca ii dai alternativa copilul va renunta treptat la ele.

  22. Miruna Tirca spune:

    Sunt de acord, dar totusi sa tinem cont si de faptul ca traim intr-o lume din ce in ce mai digitalizata, care va avansa fix in aceasta directie. Si nu ar trebui sa fim prea radicali in abordare, sa tinem copiii complet departe de mediile digitale, ci mai degraba sa ii indrumam sa le utilizeze intr-un mod educativ si creativ! Parerea mea!

  23. Eliza spune:

    Comunicarea cu cei mici este foarte importanta. Eu le-am vorbit copiilor mei de cand s-au nascut, le-am descris lucruri, le-am povestit tot ce faceam, unde mergeam. In primii doi ani de viata se pun bazele limbajului, vocabularului.

  24. Alina Sas spune:

    Eu am aflat recent, de la Oana Moraru, ca fereastra de oportunitate pentru limbaj este 0-2 ani, asa ca da, ai dreptate, vorbit copiilor cat e ziua de lunga, dar nu de genul trancanit, ci de transmis unitati logice, sensuri. Foarte fain articol!

  25. Cristina Buja spune:

    Da, comunicarea este esentiala si de multe ori telefoanele si tabletele devin un refugiu pentru copiii care au de fapt nevoie doar de atentia parintilor.

  26. Miruna spune:

    Noi nu avem TV in casa. Ii spuneam asta unui pacient intr-o zi, iar omul a izbucnit in ras. Nu aveti copii, inseamna! O sa va luati cand o sa aveti!
    :))
    Inca nu s-a intamplat, nici nu simtim nevoia, desi copil avem.

    • Tudor spune:

      Televizorul este doar o interfață. Telecomanda este la noi. Din fericire, avem posturi dedicate copiilor cu desene animate selectate cât de cât și emisiuni educative. Cunosc familii care au tv-ul blocat pe anumite posturi de știri de pleci de acolo crezând că mai sunt câteva secunde pâmă la apocalipsă. Este alegerea lor. Așa cum și alegerea mea este să-i permit să se uite la tv. Cum este și alegerea ta de a te proteja de el. Eu sunt de părere că atâta timp cât tot am acceptat să se uite la desene animate măcar să se uite la televizor – la un monitor mai mare, ca să-și protejeze ochii.

  27. Simona spune:

    Eu nu cred in extreme, nu cred in reteta fara ecrane deloc pentru ca ar fi bau bau. In acelasi timp, nu-mi las copilul ore in sir in fata televizorului, cred ca e important un echilibru aici.
    Fiica-mea a vorbit devreme si mult, de multe ori ma intreb daca a facut-o pentru ca la randul meu am vorbit intr-una cu ea, iar cand nu-i vorbeam, ii cantam.

    • Tudor spune:

      La fel procedăm și noi. Are acces la televizor și la tabletă, dar facem tot ceea ce este omenește posibil ca să petrecem împreună cât mai mult timp afară. Ne-am propus să o învățăm ce este este mediul online și să-i transmitem dragostea pemtru natură.

  28. Lili spune:

    Felicitari pentru modul de gandire si mai ales pentru felul in care impartasesti si altora aceste principii de viata!
    Super articole!
    Super caracter!
    Pentru mama noastra!

Postează un comentariu


Articole învecinate