De ce pe tableta ta se poate și pe a mea nu?

De ce? De ce? De ce pe tableta ta se poate și pe a mea nu?

Cei care ne recomandă să le cumpărăm copiilor propria tabletă, tabletă pe care sunt configurate anumite restricții de navigare pe internet, evită să aducă vorba despre existența unui moment critic: da de ce?

internet educatie

Pentru copiii care descoperă singuri tainele internetului o astfel de restricție poate fi benefică. In schimb, pentru cei care trăiesc într-o familie tech o astfel de măsură poate fi mai puțin constructivă. Evit să spun „copii mici” și „copii mari” pentru că există copii care iau contact cu mediul online la o vârstă la care alți copii sunt mai experți decât proprii părinți. Sunt locuințe fără o conexiune proprie la internet și familii în care cei mici au înlocuit suzeta cu tableta.

La un moment dat, cei mici observă că dacă navighează pe laptop sau pe tableta părinților pot găsi alte jocuri decât cele disponibile pe tableta lor. Concluzia este extrem de simplă. Tableta părinților este altfel. De ce? De ce pe tableta părinților se poate și pe tableta lor nu? Vă recomand să vă pregătiți din timp un răspuns la această întrebare sau, mai bine, fiți vigilenți și ridicați restricțiile la primele semne ale apariției lui.

Mersul la grădiniță (sau la școală) este un moment foarte sensibil. Dacă până atunci copiii știau doar de jocurile instalate de către proprii părinți și de cele preferate de către prieteni (prieteni selectați de către părinți), acum ei pot afla cu ușurință despre existența altor jocuri. Ai jucat X? Până unde ai ajuns? Sunt provocați. Este ceva firesc. Si noi am trecut prin asta. Ce fac dacă nu găsesc acel joc pe tabletă? Prima dată îi întreabă pe părinți. Dacă părinții evită răspunsul, mai întreabă de două – trei ori și apoi acceptă adevărul – tableta lor este altfel. Acesta este și motivul pentru care v-am recomandat să fiți vigilenți. Momentul critic de care vă spuneam la început poate fi provocat de către voi – poate să vadă ceva diferit pe tableta voastră sau de către terțe persoane – poate să ia o tabletă când sunteți în vizită sau de la un raion din mall și să ajungă în altă parte parcurgând aceeași pași, să discute cu alți copii etc.

Eu nu sunt adeptul limitărilor în mediul online. Ele nu fac altceva decât să dezvolte lipsa de încredere și capacitatea de a găsi soluții pentru a-și atinge scopurile. Cei care cred că restricțiile configurate pe tableta personală îi vor împiedica să-și atingă scopurile propuse se înșeală amarnic.

Sfatul meu este să discutați cu copiii și să-i țineți de mână așa cum îi țineți când treceți împreună strada. Inlocuiți restricțiile cu educația. Invățați-i care sunt avantajele mediului online. Spuneți-le că există și riscuri. Discutați cu ei.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate