Facebook şi Twitter folosite în SUA pentru manipulare și propagandă

Măcar ei au recunoscut. Si caută soluții pentru fi cu un pas înaintea celor care încearcă să lanseze astfel de acţiuni.

„Dat fiind rolul puternic al site-urilor de socializare în alegeri, înţelegerea eforturilor […] va fi crucială pentru evitarea unor atacuri cibernetice similare sau mai sofisticate în scrutinul parlamentar parţial din 2018 şi în scrutinul prezidenţial din 2020”, explică ziarul The New York Times. sursa mediafax.ro

Ca să fie clar de la început. Am eliminat intenționat „ruse” din citatul de mai sus. Cine se află în spatele acestor acțiuni – un grup de tineri sau o instituție din SUA din altă țară este lipsit de importanță. Promit să șterg orice comentariu postat pe blog care face trimitere directă la Putin. Nu acesta este scopul acestui articol.

manipluare

Important este că se poate. Si că noi, cei care avem drept de vot, suntem extrem de naivi. Puterea rețelelor de socializare era cunoscută înainte de alegerile de anul trecut. Obama a recunoscut public că alegerea lui s-a datorat unei campanii online de excepție. Cu toate acestea, americanii au fost prinși pe picior greșit. De la un hoț profesionist (care îți scotea portofelul din buzunar fără să-ți sune clopoțeii prinși de îmbrăcăminte) am învățat cât de importantă este capacitatea de a privi realitatea, cât de important este să poți identifica breșele de securitate înainte ca acestea să fie închise. Cu alte cuvinte, cât de important este să fii cu cel puțin un pas înaintea celeilalte părți. După ce le închide cauți altele. Si tot așa.

Rețelele de socializare ocupă un capitol aparte în toate manualele de campanie electorală.

Manipulare. Propagandă. Naivitate. Se cunosc. Ei doar au rămas surprinși că la butoane a apărut și o altă echipă. Din afara țării. Deci, dacă acei tineri naționaliști mergeau în vizită în SUA și trimiteau mesaje din interiorul țării era legal? Sau dacă se apela la niște freelanceri cu cetățenie americană dispuși să primească niște bani mai mulți pe câteva logo-uri? Era legal? Pe chatbots cum îi încadrăm? In funcție de adresa unde se află serverul sau după identitatea celui care le comandă ce și cum să posteze singuri?

Sunt naivii noștri. Voi de ce vă băgați? ar striga orice politician. Indiferent de țară. Eu încă mai aștept ziua în care să văd un politician care laudă ceva făcut de un partid din cealaltă parte. Abia din acel moment eu, ca simplu cetățean, voi avea sentimentul că îi pasă de mine. Mă rog, sau de alegătorii săi. Până atunci, permiteți-mi să le dau crezare celor care suțin că această naivitate electorală este dorită de toate partidele.

Rețelele de socializare sunt aceleași în toate țările.

Ce vă împiedică să credeți că la noi nu intervine nimeni pe rețelele de socializare în timpul alegerilor electorale? Chiar dacă la ultimele alegeri a fost confirmată lașitatea tinerilor (care au conturi pe Facebook) și fidelitatea pensionarilor (care n-au nici măcar net sau wc-u în casă) forța rețelelor de socializare a fost unanim recunoscută.

Păi, noi ce să facem? Umila mea părere este să începem să fim activi pe social media și să ne apărăm valorile și omenia. Cum am făcut de exemplu cu „incidentul” de la Odorheiu Secuiesc când un român nu a fost servit la un magazin înainte de începerea programului. La început au sărit toți extremiștii. De ambele părți. Apoi, lumea a început să distribuie adevărul și spiritele s-au liniștit rapid.

De manipulare și propagandă vom avea parte. Fiți siguri de asta. Doar naivitatea noastră o putem lăsa în urmă.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate