Google vs Rezidențiat – care este limita internetului în fața medicinei

19 nov. 2018

Tendința de autodiagnosticare în baza informațiilor găsite pe internet și a discuțiilor din mediul online nu este o problemă de educație cu care se confruntă doar românii. Această meteahnă se regăsește și la case mai mari.

Campania Stop diagnostic pe net! Mergi la cabinet! de anul trecut a dispărut, din păcate, la fel de repede precum a apărut. Campania a trecut, problema a continuat să dea bătăi de cap celor mai naivi și idei unor cadre medicale.

De curând, a fost lansată o nouă campanie. De această dată mai aproape de așteptările mele. Se numește Google vs Rezidențiat și își propune să ne confirme de ce Internetul nu poate înlocui 6 ani de Medicină. Reiau câteva idei.

Google vs Rezidențiat

Google vs Rezidențiat

CUM SE POATE LUPTA CU ASTA

După cum mi-a explicat Adrian Păun, cel mai bun mod să lupți cu fake news-ul ăsta medical este ca medicii să înceapă să informeze oamenii corect într-un mod mai direct, mai implicat. El și cei din Societatea Studenților în Medicină în București o s-o facă printr-o mișcare numită „Stop Automedicației”, în care vor merge prin școli și licee să le explice tinerilor de ce este important să nu se mai diagnosticheze de pe net și să nu se mai trateze singuri.

Tot cu ajutorul informațiilor corecte crede că trebuie să luptăm și Alex Doppelgänger:

„Să începi cu elementele de bază: adevărul cu bune și cu rele despre tratamente și medicamente, cum funcționează ele, ce sunt efectele adverse și secundare și mai ales să îi convingi că nicio piersicuță sau olivie nu se compară cu o comunitate întreagă de oameni care studiază de zeci și sute de ani (cu instrumente specializate) corpul uman. Dacă ți se strică motorul de la mașină, te duci la un mecanic, nu te duci la un filozof sau avocat pe motiv că „lasă, că știu eu o metodă alternativă să îți reparăm motorul”. E absurd.”

Dar tot Alex crede că ar trebui să folosim niște metode un pic mai emoționale de convingere, altfel mesajele raționale ale medicilor se vor pierde în marea de conținut alarmist și haotic de pe net.

CE O SĂ FAC EU
La provocarea celor de la Regina Maria, o să fac acest experiment în care dau Rezidențiatul cu ajutorul Google.

O să arăt exact care este limita internetului în fața medicinei. O să văd dacă Doctor Google chiar poate să-mi dea un răspuns punctual la orice problemă medicală. Vreau să văd dacă faptul că ai acces la orice informație medicală la un simplu click se poate compara cu studiul și efortul unor oameni care știu să interpreteze acele informații.

Sau, în cel mai rău caz, săptămâna viitoare poți să te distrezi urmărind cum reacționează un millennial bucuros c-a scăpat acum opt ani de facultate când e pus față în față cu unul dintre cele mai grele examene din viața marilor medici din România. Poate aduc și diploma mea de participare la olimpiada de Biologie din clasa a 12-a, pentru noroc.

Sursa: vice.com

Un pas mic înainte

Există o singură modalitate de a stopa așa numitul fenomen „medici online fără frontieră” – postarea unor informații medicale pe un site medical oficial, pe un site care să câștige încrederea „pacienților online”. Se tot discută despre fake news, despre dispariția cadrelor medicale cu o pregătire avansată, despre calitatea precară a unor medicamente dar nu se vine în întâmpinarea noastră cu informații oficiale. Nu se face o educație medicală a populației. Ni se spune să nu mai avem încredere în ce se postează pe internet și să mergem la medici, ignorându-se cu bună știință faptul că în popor circulă destul de des vorba „la spital te duci cu o boală și pleci cu trei”. Adevărul este că, hai să nu generalizez, eu am încredere în sistemul medical românesc actual la fel de puțin cum am în medicii online.

La provocarea Google vs Rezidențiat netul va pierde categoric. Dar acest rezultat nu-i va elimina pe cei cu rezidențiat mai puțin pregătiți decât unii medici online. Am revenit la lipsa de încredere. Exact ceea ce ne motivează să fim extrem de precauți când discutăm cu un cadru medical.

Deontologie online

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Ieri: Social media este inutilă. Azi: Manipularea și dezinformarea este evidentă. Străbunii noștri aveau o vorbă. Fă-ți iarna car și vara sanie! Dacă nu puteai…

Tu ești atent când vezi cuvântul ADVERTORIAL afișat într-o pagină web? Unul din motivele pentru care am ajuns unde am ajuns este faptul că am…

A te mândri în prezent de Ziua Națională doar cu forța militară este un afront adus Independenței. în primul grup ar trebui să fie absolvenții…

Până când Autoritatea pentru Digitalizarea României, cu sprijinul anumitor instituții, va începe să miște ceva vă recomand să fiți foarte atenți la mesajele pe care…

Pentru părinți este concediu. Pentru copii este vacanță. Pentru familie este timp petrecut împreună, nu de stat pe telefoane. Dacă aș avea propria pensiune, undeva…

Dacă v-ați ales cazarea în funcție de review-urile online, este indicat să postați la întoarcere un review. Toate discuțiile despre concediu au stație pe la…

Observ o creștere a celor care se plâng de scăderea calității articolelor online pe care le citesc. S-au obișnuit cu greu cu greșelile de dactilografie…

Eu, astăzi, consider că plantarea copacilor este dovada supremă de spirit civic. Este dovada că ai înțeles cât de important este buretele existent printre rădăcinile…

Pe 29 octombrie 1969 a fost realizată prima conexiune la distanţă între două computere. În ultimele luni, toate activitățile compatibile cu internetul au sărit în…

Confruntate cu o creștere bruscă a numărului de mesaje care îi doresc moartea președintelui Trump – diagnosticat recent COVID-19. (sursa CBS News), principalele rețele de…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Tractări auto