La răscruce de drumuri, omenia la omenie trage

Când intri pe conturile tale de social media și vezi doar tâmpenii, o singură persoană poartă întreaga vină – tu. Dacă ai fi dat măcar un like la mesajele pozitive ai avea parte de altă părere despre cei din jur.

omenie

Se spune că banii la bani trag. Încă oscilez în această privință. Este adevărat că o bună parte dintre cei care au reușit să treacă peste pragul de subzistență sunt și mai educați din punct de vedere financiar, ceea ce le favorizează atragerea altor bani. Repet, oscilez. În schimb, știu sigur că prostia la prostie trage. Sau, ca să întorc direcția, omenia la omenie trage.

De când cu marea provocarea acestui an, întâlnesc din ce în ce mai des premoniții îngrijorătoare despre decalajul educațional ce va urma. Vom involua. Vom avea parte de multe tâmpenii. Conspirații. O nouă realitate. Apocalipsă. Este adevărat că și urmăresc evoluția acestui subiect. Ceva între haz de necaz și altceva. Faza este că toți caută explicații în exterior. Alții sunt de vină!!! Nu am întâlnit unul care să spună abătut că fiecare dintre noi avem o parte din vină. E atât de greu să recunoaștem că suntem vinovați. Cum???? Noi?!?!?!?! Eu sunt bun. Voi sunteți proști. Din cauza voastră se întâmplă ce ce se întâmplă.

Cu riscul de a-mi mai irosi încă un prieten din lista offline (cu așteptări mai mari decât cei din lista online), după o discuție mai încinsă despre ce-i așteaptă după colț pe copii noștri actualmente preșcolari, l-am rugat să-mi permită să arunc o privire pe contul său de facebook. Naiv din fire mi-a întins telefonul. Am intrat. El cu ochii cât cepetele. Am început să citesc cu glas tare primele mesaje afișate și să le împart în omenie vs lipsă de omenie. După 10 mesaje era 1 : 9 pentru „lipsă de omenie”. După 20 era 3 : 15. I-am spus că prostia la prostie trage. Mesajele selectate pentru a-i fi afișate sunt rezultatul interacțiunilor sale anterioare. El, la nivel de individ, este consumator de informații bazate pe lipsă de omenie.

Omenia este precum un pom real.

Un pom cu frunze și rădăcini. Dacă vrei să trăiască are nevoie de apă, lumină și mângâieri. Dacă vrei să ai parte de omenie, cultivă omenia. Începe cu un like. Postează un comentariu. Acordă-i câteva secunde din viața ta, când vă întâlniți pe stradă. Interacționează. Construiește-ți punți de comunicare cu cei care zâmbesc. Hai alături de cei care se bucură de fiecare zâmbet al copiilor, de fiecare răsărit de soare! Hai alături de cei care se bucură de fiecare bob de grâu, indiferent de numărul boabelor de neghină! Știi unde ne găsești.

Decizia îți aparține. Vrei să vii alături de noi, ești binevenit. Vrei să rămâi în bula ta captivă, îți respectăm dorința. Suntem la o răscruce de drumuri. O răscruce cu două poteci bătătorite.

Comentarii

  1. Angela spune:

    Foarte frumos scris articolul. Big like!

  2. Maria spune:

    Mi-a placut articolul, foarte frumos scris. Like!

Postează un comentariu


Articole învecinate