La răscruce de drumuri, omenia la omenie trage

20 iul. 2020

Când intri pe conturile tale de social media și vezi doar tâmpenii, o singură persoană poartă întreaga vină – tu. Dacă ai fi dat măcar un like la mesajele pozitive ai avea parte de altă părere despre cei din jur.

omenie

Se spune că banii la bani trag. Încă oscilez în această privință. Este adevărat că o bună parte dintre cei care au reușit să treacă peste pragul de subzistență sunt și mai educați din punct de vedere financiar, ceea ce le favorizează atragerea altor bani. Repet, oscilez. În schimb, știu sigur că prostia la prostie trage. Sau, ca să întorc direcția, omenia la omenie trage.

De când cu marea provocarea acestui an, întâlnesc din ce în ce mai des premoniții îngrijorătoare despre decalajul educațional ce va urma. Vom involua. Vom avea parte de multe tâmpenii. Conspirații. O nouă realitate. Apocalipsă. Este adevărat că și urmăresc evoluția acestui subiect. Ceva între haz de necaz și altceva. Faza este că toți caută explicații în exterior. Alții sunt de vină!!! Nu am întâlnit unul care să spună abătut că fiecare dintre noi avem o parte din vină. E atât de greu să recunoaștem că suntem vinovați. Cum???? Noi?!?!?!?! Eu sunt bun. Voi sunteți proști. Din cauza voastră se întâmplă ce ce se întâmplă.

Cu riscul de a-mi mai irosi încă un prieten din lista offline (cu așteptări mai mari decât cei din lista online), după o discuție mai încinsă despre ce-i așteaptă după colț pe copii noștri actualmente preșcolari, l-am rugat să-mi permită să arunc o privire pe contul său de facebook. Naiv din fire mi-a întins telefonul. Am intrat. El cu ochii cât cepetele. Am început să citesc cu glas tare primele mesaje afișate și să le împart în omenie vs lipsă de omenie. După 10 mesaje era 1 : 9 pentru „lipsă de omenie”. După 20 era 3 : 15. I-am spus că prostia la prostie trage. Mesajele selectate pentru a-i fi afișate sunt rezultatul interacțiunilor sale anterioare. El, la nivel de individ, este consumator de informații bazate pe lipsă de omenie.

Omenia este precum un pom real.

Un pom cu frunze și rădăcini. Dacă vrei să trăiască are nevoie de apă, lumină și mângâieri. Dacă vrei să ai parte de omenie, cultivă omenia. Începe cu un like. Postează un comentariu. Acordă-i câteva secunde din viața ta, când vă întâlniți pe stradă. Interacționează. Construiește-ți punți de comunicare cu cei care zâmbesc. Hai alături de cei care se bucură de fiecare zâmbet al copiilor, de fiecare răsărit de soare! Hai alături de cei care se bucură de fiecare bob de grâu, indiferent de numărul boabelor de neghină! Știi unde ne găsești.

Decizia îți aparține. Vrei să vii alături de noi, ești binevenit. Vrei să rămâi în bula ta captivă, îți respectăm dorința. Suntem la o răscruce de drumuri. O răscruce cu două poteci bătătorite.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…