Mediul online românesc își dă testul de influencer electoral

2 oct. 2018

In urmă cu două luni spuneam că la ediția Webstock din acest an mi-aș dori o categorie specială dedicată proiectelor online cu politicieni. Una cu umor, nu cu jale și invitații la proteste în stradă. Reacția generată de referendumul pentru familie merită un panel separat.

incredere

Repet. Recomand o analiză a metodelor și tehnicilor folosite de ambele părți. O analiză a intenției de dezbinare. O analiză a ușurinței cu care votanții se lasă influențați. O analiză a îndemnului la boicotare și fraudare. Subiectul refendumului prefer să rămână lipsit de importanță. Prefer o analiză a nivelului la care ne aflăm în prezent pentru a putea trage o concluzie necesară la următoarele alegeri. Alegeri de o importanță majoră.

La ultimele alegeri mediul online a fost considerat o lance electorală. Mai este o lance sau putem discuta despre revenirea la jalba’n proțap?

Pe de o parte susținem că ne-am săturat de învrăjbirea la care suntem supuși constant de la ultimele alegeri prezidențiale în coace, dar pe de altă parte nu ezităm să ne comportăm ca niște extremiști la primul semn. Foarte puțini suntem capabili să purtăm un dialog în contradictoriu. După câteva replici, marea majoritate încep să arunce cu vorbe grele. Vorbe ce pot fi citite și de copiii noștri. Nu au răbdare să asculte temerile unei părți și frustrările celeilalte părți. Nu dispun de capacitatea de a separa acest proiect de contextul general. Partea proastă este că în acest timp, cu ușile închise, se iau decizii extrem de importante.

Cunoaștem cu toții nivelul intelectual al electoratului majoritar românesc. De bine de rău, el căpătase o oarecare încredere în ce se spune pe internet despre unii politicieni. Au avut dreptate, bade, copiii ăia ce stau cât îi ziulica de mare cu telefoanele în mână! Din păcate, cel puțin din câte am observat eu, acei copii au fost asociați cu cei care sunt împotriva familiei în care soțul este tată și soția mamă. Încrederea a dispărut. Cei care au luat apărarea minorității respective au uitat prea ușor faptul că printre cei din cealaltă parte sunt persoane care sunt dispuse să tremure ore în șir pentru a se închina la niște moaște sau să înconjoare în genunchi o biserică. S-au încins extremiștii din ambele părți.

Chiar dacă am o părere foarte proastă despre organizatorii acestui referendum voi merge la vot și voi vota DA. Îmi este frică că într-o bună zi voi fi obligat să bifez părinte 1 în loc de tată. Nu am nimic cu ei. Să trăiască și să se organizeze cum vor. Să se țină de mână pe stradă. Să se sărute în locuri publice. Accept. Dar vreau ca și ei să-mi respecte dorința de a rămâne tată câte zile voi avea. Din păcate, am văzut cu toții până unde sunt dispuși să meargă. Nu am încredere în ei cum nu am nici în politicieni. Nimic nu mai este sigur. Nici măcar modificarea Constituției nu ne mai oferă siguranță.

Ne place sau nu ne place, mediul online românesc își dă testul de influencer electoral. Dacă acest referendum va fi validat (și sunt indicii că va fi) vom putea spune că mediul online nu mai este atât de important din punct de vedere electoral.

În ultimele săptămâni am observat o creștere a numărului persoanelor care renunță la social media. Cred că le sunt încălcate drepturile la intimitate. Cred că pierd timpul inutil. Sunt diverse motive. Mi-aș dori să nu uite atât de ușor faptul că la ultimele manifestații publice tocmai prezența pe social media a făcut diferența.

Să auzim de bine, că de rău ne-am săturat cu toții.

Pentru posteritate

Rețele de socializare

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Câți dintre voi le-ați smuls copiilor seara tabletele / smartphone-urile din mâini și i-ați trimis cu forța la culcare? Într-o perioadă în care nici noi,…

Dacă tot susții că vrei să-ți protejezi familia de dependența de telefon, de ce le arăți copiilor înregistrări video pe telefon? Când ești la masă…

Neputința școlii tradiționale de ași continua activitatea în clasă, față în față, a determinat-o să se mute în online și să-și spună „școală online”. Doar…

Am început să evit discuțiile despre școala online vs școala tradițională, dezamăgit de incapacitatea părinților de a înțelege că adevărata problemă este programa depășită și…

Dintre toate metehnele pe care mi le-a scos Providența în cale cel mai tare am detestat jumătățile de măsură. Pe cele datorate lipsei de educație…

Înainte să ridicați tonul la copii când stau pe net mai mult decât ați prefera, uitați-vă în oglindă și întrebați-vă dacă voi ați spus STOP…

Astăzi, pentru a respecta legea federală privind confidențialitatea copiilor, au fost activate restricții majore asupra canalelor de YouTube destinate copiilor. Impactul canalelor de YouTube destinate…

În spatele unor prieteni de acceași vârstă, cu aceleași frustrări și cu acceași dorință de a muta munții din loc pot să existe comercianți profesioniști…

Diferența dintre cele două tipuri de autism este următoarea: în cazul copiilor cu autism „clasic” e vorba de leziuni ireversibile la nivel cerebral (tulburări metabolice,…

A-i trimite pe adolescenți la culcare doar pentru că dorm găinile de câteva ore, nu este întotdeauna cea mai bună soluție. Săptămâna trecută, o mămică…

Creșterea copiilor a fost întotdeauna o provocare pentru părinți. Ne-a obligat să ne adaptăm pe tot parcursul timpului și pe tot globul. Am observat că…

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…

Ce știi în acest moment despre dezvoltarea stimei de sine? Ce știi despre hipersensibilitate, timiditate, sentimentul lipsei valorii proprii și lipsa de obiective? Discuția cu…

Ești în Brașov? Indiferent dacă ai rămas în pană, ai suferit o defecțiune sau ai nevoie de tractare, echipa noastră profesionistă este disponibilă 24/7 pentru…

Alegerea unor oglinzi personalizate la comandă este o investiție în estetică, în confortul și în funcționalitatea unui spațiu, oferind în același timp un decor unic…

O oază verde acasă are numeroase beneficii care ne îmbunătățesc sănătatea fizică și mentală. Totodată, o oază verde acasă contribuie la crearea unui mediu de…

Tractări auto