Pentru cine se grăbește Facebook să lanseze platforma Messenger cu chatbots?

Avem parte de o nouă confirmare a existenței roboților cu inteligență artificială activi în rețelele de socializare – de această dată pe Facebook prin platforma Messenger cu chatbots

Au trecut doar câteva săptămâni de când, pornind de la confirmarea primului robot cu inteligență artificială capabil să comunice pe Twitter, v-am rugat să-mi spuneți cu câți roboți v-ați împrietenit pe rețelele de socializare și subiectul a redevenit iar de actualitate. A sosit rândul echipei Facebook să anunțe că și ei mai au puțin până când vor lansa public platforma Messenger cu chatbos.

Oficial, această platformă este adresată agenților economici care au nevoie de cineva care să răspundă întrebărilor adresate pe Facebook Messenger și să preia eventualele comenzi din partea acestora. Din punctul lor de vedere ar trebui să ne obișnuim cu ideea că în viitorul nu prea îndepărtat vom comunica cu roboți atunci când vom apela un agent economic. Cu toate acestea, stau și mă întreb de ce se grăbește Facebook să lanseze această platformă? Le este cumva frică de concurență sau au găsit o soluție pentru a da curs unor cerințe cu caracter special primite din partea politicienilor? Sau, de ce nu, din partea unor echipe de campanii electorale.

Să nu uităm atât de ușor ordinul dat anul trecut de către cancelarul german Angela Merkel ca Facebook, Google și Twitter să șteargă în 24 de ore mesajele în germană anti-imigranți. Să nu uităm nici de suspiciunile că Facebook a sprijinit campania lui Sarkozy, lucru interzis de lege. Sunt doar două exemple.

facebook messenger

Cum ar fi fost dacă, de exemplu, peste reacția aboslut normal a oamenilor activi în România online și offline vizavi de piesa „Despre Dumnezeu” a trupei Taxi s-ar suprapune niște roboței fără număr care ar amplifica ideea că această piesă este un manifest împotriva ridicării edificiului opulent al Catedralei Mântuirii Neamului. La fiecare mesaj redactat cu bun simț am putea primi zeci sau sute de mesaje care să ne îndemne să ieșim în stradă pentru a protesta. Hai să pune câte o cruce din lemn pe fiecare stâlp din capitală, nu doar pe câțiva situați pe un singur bulevard! Cazul Colectiv de anul trecut ne-a confirmat cât de ușor putem fi scoși în stradă cu ajutorul rețelelor de socializare. Este nevoie doar de câțiva instigatori care își cunosc meseria și de o mică scânteie. De scântei nu ducem lipsă.

Ce vreau eu să reținem în acest moment este faptul că prezența acestor roboței cu inteligență artificială pe rețelele de socializare poate avea două tăișuri în lipsa unor reglementări legislative foarte foarte clare. Trebuie să învățăm să convețuim cu ei. Nu avem încrotro. Acesta este viitorul către care ne îndreptăm cu pași din ce în ce mai alerți.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate