Provocările legate de creșterea copiilor în era digitală devin și mai dificile

Doar o mică parte dintre noi înțelegem avantajele mediului online și ne educăm copiii astfel încât să fie responsabili cu cetățenii digitali.

Atunci când un copil este agresat pe rețelele de socializare riscă să se trezească cu contul închis dacă îndrăznește să le spună părinților. Cei mai mulți dintre ei, în loc să caute împreună soluții recurg la cea mai comodă măsura fără să înțeleagă faptul că agresiunea respectivă nu se oprește acolo.

Avem tendința de a crede că agresivitatea și lipsa de omenie de pe net este captivă în mediul online. Este greșit. Această incapacitate de înțelegere a realității este o barieră ce trebuie eliminată în primul și primul rând de către părinții responsabili. În ciuda tuturor eforturilor luate în ultimii ani, mediul online continuă să înregistreze o tendință de dezvoltare a agresivității în rândul noilor generații, agresivitate pe care o vom regăsi ulterior în offline.

Vremurile în care trăim ne oferă o listă foarte lungă cu frustrări și nemulțumiri. De la corupție, discrepanțe uriașe între drepturile copiilor și cele ale deținuților, criza gravă de forță de muncă până la lipsa unor politicieni cu coloană vertebrală sănătoasă cărora să le acordăm încrederea. Din păcate, în loc să dăm dovadă de omenie și să ne ridicăm la un nivel de educație demn de statutul de părinte ne lăsăm angrenați cu ușurință în diverse activități care nu ne fac cinste.

Vă dau un singur exemplu. Cunoscut și întors pe toate părțile, mai puțin pe cea de parenting. Campania „MU*E P*D”. Acest slogan este potrivit pentru cei care-și lasă integral ajutorul social la birtul din sat. Cum să te prezinți cu așa ceva în fața unor părinți? Măi, tată, să știi de la mine că am luptat împotriva celor corupți și am pus în locul lor niște persoane care apreciază sexul oral pe banii publici. Hai să fim serioși! Partea care m-a dezamăgit cel mai multe este faptul că această campanie a fost susținută inclusiv de cei care-mi vor pune în ușă peste câteva săptămâni fluturași electorali. I-am rugat săptămâna trecută să se dezică public de acest slogan și să susțină omenia. Nu mi-au răspuns. Sunt prea ocupați în această perioadă sau nu au ajuns încă și la capitolul cu importanța comunicării cu potențialii alegători din manualul cu instrucțiuni primit de la unchiul de afară. Bag de seamă că l-au citit doar pe cel cu metode de distribuire a unui mesaj electoral pe internet.

Zilele trecute am discutat în parc cu un alt tată. Fetele noastre se jucau cu păpușile. Cât se mai poate. La vară, locul de joacă din principalul parc din Focșani va fi imposibil de folosit din cauza lipsei umbrei și a mirosului insuportabil de grătar. Din una în alta veni vorba de avantajele creșterii unui copil într-un oraș de provincie și de opțiunile pe care le avem la alegerile care se apropie. Am ajuns la concluzia că indiferent cine va câștiga cele mai multe scaune noi vom continua să pierdem și bruma de bunăstare care ne-a mai rămas dacă nu ne protejăm copiii pe toate planurile. De frică să nu fie agresați în mijloacele de transport în comun îi ducem cu mașina la grădiniță. De teamă să nu fie agresați în parc le facem loc de joacă în curte și invităm câțiva copii din vecini să se joace cu ei. De teamă să nu devină victime pe social media le oferim acces doar în câteva grupuri private cu membri selectați pe sprânceană. În acest timp, alături de ei se dezvoltă o clasă socială lipsită de educație și de modele pozitive în viață care-și va consolida majoritatea.

Priviți-vă poza cu propriul copil înainte să postați pe social media ceva despre un politician!

Excepție fac cei din fermele de troli sau cei irecuperabili care-i susțin voluntar. Mă adresez părinților care le dau acestora apă la moară. Celor care intră în jocul lor și preiau involuntar anumite expresii lipsite de omenie pe care le duc acasă copiilor. În loc să-i întrebe ce au învățat la grădiniță sau la școală se trezesc că-i explică insistent soției, de față cu cei mici, ce discuție încinsă a avut el cu niște tineri inculți.

Discuțiile despre politică nu sunt o hazna. Discuțiile despre politică pot fi un prilej de a ne învăța copiii cum să identifice situațiile periculoase și cum să le facă față. Cum să-și păstreze calmul atunci când cineva îți vorbește urât. Cum să-i ignore pe troli și cum să-i susțină pe cei care folosesc un limbaj mai elevat.

Provocările legate de creșterea copiilor în era digitală nu se rezumă doar la stabilirea unui timp de stat în fața monitoarelor. Modul în care noi reușim să ne adaptăm la mijloacele electorale online moderne este atent supravegheat de către copiii noștri.

Comentarii

  1. Sorina spune:

    Foarte bun articolul, multumesc mult pentru sfaturi.

  2. Gabriela spune:

    Sa cresti un copil in ziua de azi este foarte dificil, sunt multe cai gresite care le poate adopta. Dar cresterea unui copil este cel mai frumos lucru pentru o mama.

Postează un comentariu


Articole învecinate