Respectul și cei 7 ani de pe internet

Cine îi învață pe copii ce este respectul pe internet? Părinții? Scoala? Prietenii din offline? Prietenii din online?

Eu am învățat ce este respectul în cei 7 ani de acasă. Părinții m-au învățat să dau binețe la toți vecinii și să mă joc cu toți copiii. Mi-au interzis să-i jignesc pe cei care au avut parte de o educație diferită de cea primită de mine. Nici măcar pe cei care mă jigneau nu aveam voie să-i jignesc. O privire discretă a tatălui meu era suficientă pentru a reveni pe calea cea bună. Toate la timpul, îmi spunea cu calm. Toate la timpul lor. Dacă e să privesc acum în urmă îi dau dreptate. O bună parte dintre cei care mi-au tulburat copilăria o duc astăzi mai puțin bine.

Un copil căruia i se interzice să jignescă alți copii în offline, o poate face nestingherit de nimeni în online

Un număr din ce în ce mai mare de părinți încep să se plângă de faptul că, în lipsa unei supravegheri atente, mediul online are tendința de a favoriza dezvoltarea lipsei de respect în rândul copiilor. Promovarea violenței în scopuri comerciale pe internet le dă apă la moară copiilor cu părinți restrictivi în această privință. Copiii, pe internet, au parte de informații cu un grad ridicat de violență și pot participa la discuții încinse – spre deosebire de offline, mediu controlat de către părinți. „Nu am voie” este înlocuit cu „Nu am voie aici, dar am voie pe internet”.

respectUnii părinți au declarat că internetul a devenit un adversar al educației copiilor net superior bunicilor. Dacă bunicilor le mai puteai atrage atenția că nu rămâne întotdeuna nu, internetul dispune de mijloace infime de comunicare. Există într-adevăr câteva programe de control parental, dar ele sunt benefice doar pe termen scurt. Incepând din clipa în care li se oferă acces la rețelele de socializare copiii se vor confrunta cu adevărata față a mediului online.

Această tendință va avea urmări neplăcute pe termen lung în lipsa unei educații adecvate. Există riscul ca generațiile următoare să transforme internetul într-un mediu în care fiecare își va putea descărca toate frustrările și inhibițiile, într-un câmp de bătălie din care anumite corporații vor obține averi colosale.

Cine îi învață pe copii ce este respectul pe internet?

Eu cred că părinții trebuie să-și actualizeze „programa” celor 7 ani de acasă. Părinții au obligația de a transmite mai departe atât respectul față de cei din offline, cât și față de cei din online. Ei au obligația de a-și învață proprii copii faptul că în spatele unui cont online se află tot o persoană, o persoană care trebuie respectată. Părinții trebuie să-și reasume responsabilitatea față de educația propriilor copii pentru că școala nu mai poate menține pasul cu viața reală și prietenii lor pot avea parte de o educație deficitară.

Totodată, părinții mai trebuie să evite toate website-urile care monetizează excesiv violența. In lipsa unui trafic care să le aducă un minim de venit, ele se vor închide de la sine. Aceasta este singura modalitate de a ieși din acest cerc vicios care ne transformă copiii în consumatori fideli (și discreți) de violență. Ar trebui să ni se alăture inclusiv cei care participă activ la monetizarea violenței în mediul online, chiar dacă nu au copii, pentru că realitatea ne-a demonstrat cât de departe pot merge cei lipsiți de respect față de semenii lor. Omul nu este perfect. Dacă îi permitem să se devolte într-un mediu lipsit de omenie, devine o brută.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate