Restricțiile de Control Parental pe router-ul de acasă sunt doar pentru acasă

Aveți în vedere și faptul că tehnologia evoluează foarte repede când le recomandați altor părinți cât de mulțumiti ați fost voi de restricțiile de Control Parental pe router.

Spre deosebire de lumea în care copiii învață la grădiniță sau la școală aceleași poezii ca cei din generațiile anterioare, lumea online se schimbă într-un ritm foarte alert. Acesta este și motivul pentru care unele sfaturi de parenting online benefice în urmă cu câțiva ani acum nu mai sunt de nici un folos. Diferențele sunt și mai vizibile în rândul copiilor care au crescut de mici într-un mediu tehnologic.

Un exemplu pe care îl întâlnesc destul de frecvent ține de restricțiile de control parental pe router-ul de acasă. Aici sfaturile ar trebui să difere în funcție de cunoștințele tech ale celor mici (a nu se confunda cu vârsta) și de cunoștințele prietenilor lor.

control parental

Dacă pentru un copil care nu a crescut într-un mediu tech aceste restricții pot avea un rol, pentru un copil care a dat cu degetul pe tabletă înainte să învețe să meargă ele pot conduce la o scădere a încrederii în proprii părinți. Dacă a înțeles ce reprezintă acel icon cu arcuri de cerc concentrice, fii sigur că va afla și că există alte routere. Si unele dintre ele fără restricții. Pot fi găsite în parcuri, în unele mijloace de transport în comun, în apropierea unor terase, în mall-uri. Cei care vor să aibă acces la internet fără restricții știu unde îl pot găsi. Este la fel ca în lumea adulților. Cei care vor ceva ce nu este la îndemâna oricui știu unde pot găsi. Important este să știți că există și să vreți cu adevărat. Restul, este doar chestiune de timp.

Sfatul meu pentru cei care folosesc restricții de Control Parental direct pe router este să fie atenți la momentul în care cei mici încep să se prindă că sunt supravegheați.

Eu nu recomand aceste restricții. Dar dacă tot le folosiți, folosiți-le măcar în cunoștință de cauză.

Când încep să se prindă? Cei mai mulți părinți vor să se prindă cât mai tărziu și apoi încep să se întrebe de ce alți copii gândesc mai rapid decât ai lor.

Comentarii

  1. Oana spune:

    Dar dacă le spunem din start la ce foloseşte aplicația şi că e spre binele lor? În cazul nostru, fii-mea are 5 ani şi jumătate şi am instalat pe tabletă. După 1,5h se închide şi aplicația îmi trimite mail cu ce a folosit în timpul ăsta

    • Tudor spune:

      Este spre binele lor din punctul părinților de vedere. Noi vrem să deținem controlul. Ne este teamă să-i lăsăm de capul lor. Ei vor să exploreze, sunt curioși, vor să testeze ce au văzut sau au auzit la alții. In loc să-i încurajăm, noi le inhibăm această dorință de explorare.

      In timp ce-ți răspund micuța mea de 2a7l este singură în dormitor. Este liniște. Semn că este ocupată cu ceva ce în mod normal nu are voie. Mai mult ca sigur că este cu capul în raftul cu bluzițe. Al ei sau al soției.

      Noi preferăm să o mai lăsăm și de capul ei chiar dacă inima noastră este cât un purice și simțim jar la tălpi. Ii respectăm dreptul de a învăța să se descurce și singură. La fel este și în online. Sfatul meu este să-i explici în continuare părțile bune și mai puțin bune ale mediului online și să-i respecți dreptul la intimitate. La 5 ani cam știe ce este intimitate. Renunță la acel raport trimis pe email. Sau păstrează-l doar pentru tine încă o perioadă.

      Noi nu avem restricție de timp pe tabletă. Are acces la ea când vrea și cât vrea. In schimb, unul dintre noi doi se joacă cu ea în continuu – de preferat afară, în parc, în curte, pe stadion etc. Seara își mai pune câteva videoclipuri pe youtube înainte să cadă de oboseală.

Postează un comentariu


Articole învecinate