Trafic de droguri digitale în mediul online

Faptul că unii dintre noi au confundat calculatorul, tableta și smartphone-ul cu o consolă de jocuri nu ne dă dreptul să le numim droguri digitale.

Când am devenit părinte eu am încetat să-mi mai judec proprii părinți. Abia atunci am înțeles că au făcut tot ceea ce ei au crezut că este mai bine pentru noi, cei trei copii ai lor. Erau alte vremuri, cu alte posibilități, cu alte surse de informare. Este greșit să-i judecăm raportându-ne la ce este acum. Cred că cei care vrem să fim obiectivi avem obligația de a ne pune în locul lor în vremurile lor. La fel consider că vor proceda peste câțiva ani și copiii noștri.

droguri digitale

Dacă în urmă cu 10 ani mai acceptam să citesc că orice interacțiune cu mediul online și cu device-urile acestuia este un pact cu necuratul, acum simt furnicături în buricele degetelor când citesc un articol postat pe un blog de la care aveam așteptări în care suntem sfătuiți să ne ținem copiii departe de … drogurile digitale. Citez câteva paragrafe:

Deja foarte multi parinti intuiesc ca atractia stralucitoare a ecranelor are un efect negativ asupra copiilor. Vedem cu ochii nostri cat de agresivi devin atunci cand le luam telefoanele sau tabletele si modul in care atentia lor este afectata atunci cand nu sunt cu ochii intr-un joc. Si cel mai rau, vedem copii care devin plictisiti, apatici, neinteresati si neinteresanti atunci cand sunt sunt deconectati. […]

Realitatea este ca intre creierul unui copil care joaca Minecraft si un creier afectat de droguri, nu exista nicio diferenta. Arata exact la fel. Si atunci nu trebuie sa ne mai miram cat de greu ne este sa-i luam din fata ecranelor si cat de agitati sunt atunci cand sunt deconectati. In plus, sute de studii clinice arata ca dependenta de ecran conduce la depresie, anxietate si agresivitate si poate duce chiar la situatii mai grave in care se pierde contactul cu realitatea. […]

Si atunci cum ii ferim pe cei mici? Pentru ca lucrurile nu sunt tocmai usoare.

Pentru inceput, supravegheati-va copii de 4,5 sau 8 ani sa nu fie fermecati de ecrane. Asta inseamna sa se joace Lego in loc de Minecraft, sa citeasca carti normale si nu pe tableta, sa faca sport si plimbari in natura in loc sa se uite la televizor. La noi nu e cazul, insa un Statele Unite ale Americii, exista aceasta presiune ca scolile sa nu le dea tablete copiilor pana la varsta de 10 ani (in unele cazuri chiar 12).

Discutati cu cei mici si explicatile clar despre ce e vorba. Luati masa impreuna cu ei fara niciun fel de device prin preajma (telefon sau televizor), la fel cum facea si Steve Jobs cu copiii lui. Nu uitati ca cei mici “invata ceea ce traiesc” si ca vor copia in totalitate tot ce vad la voi. […]

Sigur, tehnologia are mii de avantaje, insa pentru creierul neformat si in crestere al unui copil este un pericol real si uneori fatal.

In toate discuțiile despre dependența de internet în rândul copiilor și adolescenților fiți atenți la un detaliu decisiv: se discută despre dependența de jocuri online, despre dependența de rețelele de socializare sau despre dependența de internet? Cei mai mulți autori, specialiști, experți, traducători etc pun egal între dependența de jocuri online și dependența de internet. Eu am ajuns la concluzia că această nefericită confuzie se datorează faptului că la rândul lor confundă internetul cu jocurile online. Este exact ca-n studiile conform cărora copiii trebuie să doarmă de mici singuri în cameră scrise de adulți care habar n-au cât de benefic este ca cei mici să doarmă alături de părinți.

Au trecut deja câțiva ani de când se discută obiectiv despre depenența de mediul online. Despre dependență în rândul copiilor crescuți de internet – pentru care internetul a devenit bonă în lipsa implicării familiei în creșterea lor. Despre dependență în rândul adulților disponibili non-stop. Da. Există droguri digitale în mediul online. Jocurile online sunt catalogate în rândul celor licite.

Voi sunteți singurii vinovați dacă vă este teamă că există riscul ca ai voștri copii să devină dependenți de jocurile online.

Sfatul meu este să stabiliți reguli foarte clare în familie. De exemplu, la mine în familie nimeni nu se ridică de la masă dacă îi sună telefonul. Nimeni. Excepție doar când cineva insistă, când sună succesiv de mai multe ori. Inseamnă că este o urgență. Când mergem cu mașina la drum lung discutăm între noi, cântăm, etc. Telefoanele stau în buzunar.

Micuța mea energizantă de 1 an și 8 luni are acces la tot ce înseamnă tehnologie. Pentru ea tableta este un obiect la care poate cânta la pian, poate desena cu degetul și poate vedea compilații cu pisici. Smartphone-ul este aloo cu care poate vorbi cu bunicii. Toate jocurile sunt exclusiv offline. Jocuri cumpărate și jocuri improvizate din legume și fructe.

Restricția accesului la tehnologie este cea mai mare greșeală pe care o puteți face. Vă este teamă de dependență de internet? Dar de handicap tehnologic? De IoT ce părere aveți?

Sau … dacă tot vreți să discutăm despre droguri digitale în mediul online hai să discutăm despre pornografia de pe internet. A devenit mult mai nocivă. Ne e jenă?

A fi părinte înseamnă a-ți crește copilul și nu a privi cum îți crește copilul.

Indiferent de tentațiile cu care vă confruntați asumați-vă responsabilitatea de a fi părinți. Nu permiteți ca ceea ce aveți mai important pe lume să fie „crescuți de alții”. Implicați-vă în creșterea lor! Fiți alături de ei! Folosirea mediului online este precum mersul – vrei, nu vrei, tot va învăța să meargă singur și se va duce unde vrea.

Comentarii

Postează un comentariu


Articole învecinate