Voi ce-ați face dacă cineva ar ordona blocarea accesului la Facebook în România?

4 nov. 2016

Această întrebare se bazează pe un caz real petrecut astăzi în Turcia.

Aș prefera ca din tot ce a fost și continuă să fie în Turcia să păstrăm doar un singur subiect de discuție – autorităţile turce au blocat accesul la platformele online Twitter şi Whatsapp, după arestarea preventivă a 11 legislatori pro-kurzi în sud-estul Turciei, potrivit grupului de monitorizare a internetului Turkey Block. Cum s-a ajuns aici este o poveste lungă.

Să presupunem că instigarea la ură la care suntem supuși în ultimele săptămâni va da roade și vom începe ca fraierii să aruncăm cu pufuleți unii în alții. Câțiva cu scaun în loc de pernă, supărați că nu aruncăm cu măsline de ovine, pot propune să ne taie accesul la Facebook. Sefii acceptă. Angajații pe banii noștri execută. Si noi, fără Facebook pe mobile, ieșim afară și ne jucăm cu copiii în parc.

manipulare

Capul plecat, fără acces la Facebook nu rămâne.

Am dreptate? De ce să ne îndreptăm spatele? Gheboși nu e bine? Doar nu s-a născut nimeni cu spatele legat de scândură. Stăm și noi cum putem. V-ați întrebat măcar o singură dată cât din ceea ce citim pe rețelele de socializare în astfel de momente mai este postat de oameni simpli ca noi? Intrăm să vedem cu ce fel de pufuleți se mai aruncă și dăm doar peste comentarii despre eficiența măslinilor de ovine. Pe geam vedem pufuleți. Pe net vedem măsline.

Nici măcar live-ul nu e live de fiecare dată. Se caută un unghi din care să pară că sunt prezenți mult mai mulți decât sunt în realitate. De ce se exagerează? Grea întrebare.

Suntem capabili să deosebim măslinele de pufuleți? Dacă da – nu vom rămâne fără acces la Facebook indiferent de voința unora. Dacă nu – mai bine să se taie netul complet. Să taie și televizorul. Să mă întrebe vecinii care e treaba cu pufuleții și le explic. Eu unul m-am săturat ca votul celor mulți și proști să-mi decidă soarta.

Aveți grijă cu cine v-ați împrietenit pe Facebook! Eu am început să-i trimit la stână pe cei prinși cu ocaua mică. Să împartă măsline de la ovine cui vor ei. Prefer pufuleții.

Articole recente

Ne convine, nu ne convine, internetul este un animal de companie alături de care vom convețui mult timp de acum în colo. Cum vom convețui,…

Când spun SEO cele mai multe persoane se gândesc la promovarea unei adrese web în motoarele de căutare sau în rețelele de socializare. Își doresc…

De curiozitate, am întrebat un AI ce este parentingul digital Parentingul digital se referă la abordarea și gestionarea responsabilă a educației și supravegherii copiilor în…

Când vine vorba de parenting, fiecare generație are provocările ei. Provocarea generației noastre este mediul online. Să ne lăsăm sau nu copiii să stea pe…

Potrivit raportului DESI (Digital Economy and Society Index) al Comisiei Europene, suntem pe ultimul loc din UE, în ceea ce privește competențele digitale de bază….

Îm ultimele luni tot aud / văd / citesc că vom ajunge șomeri din cauza roboților. Roboțiii ne vor lura locurile de muncă. Ne vom…

YouTube a anunţat că va introduce certificarea conturilor medicilor şi a altor profesionişti din domeniul sanitar, astfel încât să poată fi evidenţiate videoclipurile de încredere…

Este creativitatea amenințată de către ascensiunea inteligenței artificiale? Cine ar putea răspunde mai bine la această întrebare decât Ai-Da – primul robot artist din lume…

Ameca, robotul umanoid al companiei Engineered Arts, este capabil să afișeze trăsături umane în timpul unei conversații – cu ajutorul modelului de limbaj de ultimă…

CyberOne, primul robot umanoid din grupul Xiaomi, a debutat la evenimentul de lansare a noului produs al companiei, la Beijing, pe 11 august, alături de…

În ultimele zile, în anumite medii pasionate de tehnologie, se discută destul de des despre prototipul unui nou produs marca Xiaomi – MiGu – un…

Dacă la noi ar fi fost cu adevărat democrație, după atâtea săptămâni de război, la tv ar fi fost invitați istorici profesioniști, nu militari pensionari…